Στα 145,9 δισ. ο δανεισμός της Ελλάδας, αναμένονται 99,6 δισ. ευρώ

Αναδημοσίευση από καθημερινή

Σωτηρης Νικας

Το 40% της συνολικής χρηματοδότησης που της αναλογεί έχει να λαμβάνει η Ελλάδα από τώρα έως το 2015 από την Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), καθώς από τον Μάιο του 2010 έως σήμερα έχει ήδη εκταμιευθεί το 60%.

Συνολικά, τα δύο πακέτα στήριξης της χώρας μας ανέρχονται στα 245,5 δισ. ευρώ. Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα έχει δανειστεί τα 145,9 δισ. ευρώ και απομένει να εκταμιεύσει άλλα 99,6 δισ. έως το τέλος του 2015.

Ωστόσο, έχει ανοίξει η συζήτηση και για νέο πρόσθετο δανεισμό, εξαιτίας της παράτασης του χρόνου μείωσης του ελλείμματος κατά 2 χρόνια που επιδιώκει να εξασφαλίσει η χώρα από την τρόικα. Το νέο δάνειο θα είναι τουλάχιστον 16 δισ. και μπορεί να ξεπεράσει και τα 20 δισ. εάν η ύφεση φέτος κινηθεί άνω του 6%-6,5%. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό είναι δεδομένο, καθώς οικονομικό επιτελείο και τρόικα εκτιμούν ανεπισήμως ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ μπορεί να ανέλθει το 2012 και στην περιοχή του 7%. Ανεξαρτήτως, όμως, του εάν θα δοθεί το νέο δάνειο ή όχι, έχει σημασία να γνωρίζουμε τι πήρε η χώρα μέχρι σήμερα και τι έχει λαμβάνειν από εδώ και στο εξής, βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού.

Συνολικά, από τον Μάιο του 2012 έως το τέλος του 2015, η χρηματοδότηση από Ε.Ε. και ΔΝΤ φθάνει στα 245,5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 145,9 έχουν ήδη εκταμιευθεί. Ειδικότερα, η Ελλάδα έχει ήδη δανειστεί:

– 52,9 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο στήριξης της χώρας που συμφωνήθηκε το 2010. Πρόκειται για διμερή δάνεια μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών της Ευρωζώνης που συνολικά είχε συμφωνηθεί να φθάσουν στα 80 δισ. ευρώ. Τα 27,1 δισ. ευρώ που δεν έχουν εισπραχθεί έχουν περιληφθεί στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.

– 72,9 δισ. ευρώ από τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (EFSF). Είναι τα κεφάλαια που διατέθηκαν φέτος από την Ευρώπη και δεν αποτελούν διμερή δάνεια. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού χρησιμοποιήθηκε για να ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) και για την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

– 20,1 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

Με εξαίρεση τα ποσά που κατευθύνθηκαν για το PSI και τις ελληνικές τράπεζες (μέχρι τώρα ανέρχονται σε 55 δισ. ευρώ), τα υπόλοιπα κατευθύνθηκαν για την πληρωμή ομολόγων που έληγαν, τόκων και του πρωτογενούς ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Από τώρα έως και το τέλος του 2015, η Ελλάδα περιμένει:

– 71,7 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη μέσω του EFSF, αλλά και του μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (ESM). Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και το υπόλοιπο των 27,1 δισ. ευρώ του πρώτου πακέτου στήριξης της χώρας.

Θεωρητικά, θα πρέπει μέσα στο καλοκαίρι να εισρεύσουν 4,6 δισ. ευρώ και άλλα 25 δισ. ευρώ για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

– 27,9 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, προβλέπεται ότι το Ταμείο θα αυξήσει τα δάνειά του στα 48 δισ. ευρώ από το 2010 έως το τέλος του 2015. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται –βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού– να διατεθούν δάνεια 1,65 δισ. ευρώ από το Ταμείο στην Ελλάδα.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, η ελληνική οικονομία έχει στηριχθεί σημαντικά και από τη ρευστότητα που παρείχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης. Υπολογίζεται ότι μέσω του ευρωσυστήματος (δηλαδή της ΕΚΤ και των άλλων κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης), στην Ελλάδα έχουν εισρεύσει πάνω από 125 δισ. ευρώ.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s